Kemi 4-6

Kemiska reaktioner

Låt oss göra en djupdykning i en värld som vi inte kan se. Möjligen kan vi ana vad som händer med hjälp av avancerade mikroskop så ytters få personer har tillgång till. Denna värld består av elektroner, atomer och molekyler. En del molekyler är mycket enkla bestående av ett eller endast några atomslag. Andra kan vara enorma och bestå av miljoner av atomer.

Ännu mer spännande blir det om man låter molekyler komma varandra nära. Då kan de reagera med varan och skap helt nya sammansättningar som har helt andra egenskaper.

Hur vet man att en kemisk reaktion verkligen skett? Vad kan egentligen hända? Låt oss göra några experiment som både väcker förundran och fascination.

Tillverka Slime

Programmet som eleverna aldrig verkar tröttna på.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Jakob Berzelius

Ett spektakulärt porträtt av östgöten som blev en av vår nations mest kända naturvetare.

CSI Fenomenmagasinet

Med hjälp av dina sinnen och logiskt tänkande ska du identifiera 8 olika skurkar! Till din hjälp har du t.ex. lukt, känsel, UV-ljus och förmåga att upptäcka detaljer…
               

Gasblandningen Luft

Experiment med några av våra mest kända gaser.

Vårt viktiga vatten

Utan vatten – inget liv! Vad vi vet kan inga livsformer leva utan vatten. Visst kan det finnas olika former av vilstadier, men till slut måste det till vatten för att sluta en livscykel. Trots att det finns vatten överallt på Jorden är vatten på många ställen ändå ett problem. För att kunna använda vatten som livsmedel måste det vara rent.

Tyvärr är vattnet ojämnt fördelat och det mesta är faktiskt odrickbart saltvatten och tropiska stormar och andra naturfenomen kan också göra vatten som tidigare var användbart till en hälsorisk! I folktäta områden räcker grundvattnet inte till och då måste man hitta sätt att göra vatten från sjöar och floder drickbart.

Låt oss titta lite närmre på hur det kan gå till. Vi lär oss mer om begrepp som dekantering, sedimentering, filtrering, desinficering och flockning.

Programmet anpassas utifrån elevernas ålder.

Vi skräddarsyr även program utifrån era önskemål t.ex. om ni ska starta upp eller håller på med något tema som ni vill fördjupa er i lite extra.

Rulla till toppen