Biologi 4-6

Ormar

Ormen har sedan urminnes tider varit symbolen för ondska och ond bråd död, medan den i vissa kulturer har dyrkats. Än idag är ormar en djurgrupp som berör människan på ett alldeles särskilt sätt. Ingen verkar vara likgiltig – antingen avskyr man dem eller så finns där en skräckblandad förtjusning.
Syftet med programmet ”ormar” är att bekanta sig med djurgruppen ur ett biologiskt perspektiv. Anpassning, systematik och fysiologi berörs samt vilka egenskaper som kan göra dem farliga för människan.
Det viktigaste budskapet är dock att förmedla vad de INTE kan. Få djurgrupper är så förknippade med så många myter och vanföreställningar som ormar.
OBS! Levande ormar används i programmet.

 

Klimatet & växthuseffekten.

Vad beror egentligen växthuseffekten på? Vad är det för konstigt med växthusgaserna som gör att det blir så varmt? Var kommer gaserna ifrån?

Vad blir det för väder?

Hur uppstår väder och vad är det för skillnad på väder och klimat? Hur uppstår växthuseffekten och vilka är växthusgaserna? Varför är inte alla gaser i atmosfären växthusgaser? Programmet tar även upp metoder för att beskriva väder, olika instrument samt omtalade väderfenomen som orkaner, cykloner och tyfoner. Kan människor påverka vädret och i så fall hur? Projektet Earth Hour är ett spännande försök att motverka negativa klimatförändringar där alla kan bidra.

Läskiga kryp!

Många människor bor i städer och kommer mer eller mindre aldrig i kontakt med några djur. På landsbygden får man sedan barnsben vänja sig vid både små och stora djur och därför kunde man kanske förvänta sig en något större acceptans.
I takt med att människan med teknikens hjälp fått möjlighet att färdas vart som helst i världen öppnas möjligheter att få uppleva djurgrupper som man normalt sett aldrig stöter på i sin hemmamiljö.
I massmedia framställs dessa ”farliga” djur på ett ofta överdrivet sätt för att på så sätt väcka intresse. Men hur är det egentligen? Vad är sannolikt att man skulle kunna träffa på i olika situationer och hur stora är riskerna egentligen?
Programmet handlar om spindlar, skorpioner, kackerlackor, skolopendrar, nässeldjur, ormar och annat som kan upplevas som obehagligt.
OBS! I programmet används levande djur.

En värld full av intryck

Människan har 5 olika sinnen….eller 6, enligt nyare rön.
Vi utforskar och utmanar människans olika sinnen på ett lustfyllt sätt där det finns gott om utrymme för frågor och egna funderingar. I vår utforskning väver vi in människans eget huvudkontor: hjärnan. Vad har den för roll i att vi ser, hör och känner?
Programmet anpassas efter ålder på elevgruppen.

Regnskogens juveler 

I ett regnskogsterrarium på Fenomenmagasinet lever ett utav världens giftigaste ryggradsdjur Phyllobates terriblis. Denna postlådegula pilgiftsgroda har ett mycket starkt gift som kallas batrachotoxin. Hur farligt är det egentligen och varför är den så giftig? Hur bildas giftet och är alla pilgiftsgrodor lika giftiga? Vad betyder deras starka färger och hur ser då andra arter ut? Vad menas med mimikry och aposematism?

Detta och mycket mer får man veta i programmet ”Regnskogens juveler” Välkommen att möta dessa fantastiska djur i verkligheten.

Giftiga djur

Hos oss på Fenomenmagasinet lever ett flertal olika djur som är giftiga.  Vi har koralldjur, paddor, grodor, scolopendrar, skorpioner, spindlar och ormar som är mer eller mindre giftiga.

Men hur bildar de sitt gift och vad använder de det till? Är giftet farligt för människor och vad gör man om man får giftet i sig.

Ta chansen att få veta mer om dessa djur och att få möta dem i verkligheten. Det är inte så farligt som många tror. Kunskap och erfarenhet är Dina redskap att hantera Din eventuella rädsla.

Mitt liv som skalbagge

Av alla NTA teman som används i skolan så är Fjärilens livscykel det som kanske är det mest uppskattade av alla. Att få följa ett djurs hela livscykel tycker många är både roligt och intressant.

På Fenomenmagasinet har vi inga fjärilar, men däremot en hel del skalbaggar. Dessa insekter med sina hårda täckvingar kan vara både härliga och förfärliga. Många uppskattas för sina fantastiska färger och mönster, men man kanske inte är lika förtjust när de äter upp hus, kläder och mat. Precis som fjärilarna så har de en så kallad fullständig förvandling. Det betyder att man hos oss kan få se ägg, larver, puppa samt den färdiga insekten som då kallas imago

Skalbaggar är en gigantisk ordning inom insekterna och man räknar med att det finns mer än 300 000 olika arter.  Man hittar dem i de mest skilda miljöer och det finns allt från rena växtätare till de som livnär sig av as.

Välkommen att möta skalbaggar – kanske någon vågar hålla en i handen?