Fysik 7-9

Luft

Luft finns överallt omkring oss. Vi kan inte se den rena luften – den luktar inget, men den finns här! Vad är luft? Väger luft något? Kan man känna luft? Vi visar luftens grundläggande egenskaper och gör experiment med luft och får svar på våra frågor.

Hållbar utveckling, klimatet & växthuseffekten

Vad beror egentligen växthuseffekten på? Vad är det för konstigt med växthusgaserna som gör att det blir så varmt? Var kommer gaserna ifrån? Vad innebär termen hållbar utveckling och vad kan människan göra?

Ljud

Det är delvis med hjälp av hörseln som vi lär känna vår omgivning. Vi lär oss tala genom att härma det vi hör. Överallt möter vi ljud. Vad är ljud? Hur uppstår ljud? Vi visar grundläggande egenskaper för akustik. Eleverna kommer också få göra experiment med ljud.

Magnetism

Magneter har vi överallt i vårt samhälle men vad är det för osynlig kraft som kan dra till sig vissa föremål? Vi går igenom magnetismens grunder och visar olika experiment och får svar på t.ex. varför är vissa ämnen magnetiska och vissa inte? Komagnet – kan man fånga kor med dem? Eleverna kommer också för göra några experiment.

Ljus

Hade vi inget ljus så skulle vi inte se något men som tur är så har vi vår sol som är vår största ljuskälla. Men vad är ljus för något? Var kommer det ifrån? Vad är en skugga? Innehåller solljus olika färger? Vi gör experiment med ljus och visar vad ljus är. Eleverna får också göra enkla experiment.

Energi och energiomvandlingar

Vi pratar om och visar vad energiprincipen går ut på. Vi förklarar energiomvandlingar t.ex. när lägesenergi omvandlas till rörelseenergi och visar experiment. Sedan får eleverna ett uppdrag som de ska lösa i grupp.

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle.

El och magnetism, vad har de för koppling?

Vi visar diverse elkretsar och magnetiska experiment. Vi visar också en elektromagnet. Kort genomgång med efterföljande stationslaborationer.