Teknik 7-9

Knak & Brak

Dragkrafter och tryckkrafter, vad innebär det? Vad har wellpapp och altantak gemensamt? Hur kan man bygga för att det ska bli så stabilt som möjligt? En kortare inledning kring teknik och olika typer av materiel varefter eleverna får i uppgift att bygga lätt men starkt!

 

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle och vad är ett hållbart samhälle?

 

De fem mäktiga maskinerna

De fem mäktiga maskinerna har funnits sedan antiken men de användes förmodligen långt innan dess. De brukar kallas för ”De mäktiga fem” och består av: kilen, hävstången, lutande planet, hjulet och skruven”. De har alla gemensamt att de sparar kraft vid arbete, man brukar säga ”det man sparar i kraft förlorar men i väg”. I detta tema kommer vi gå igenom de fem mäktiga maskinerna och sedan får eleverna en praktisk uppgift som de ska lösa tillsammans i mindre grupper.

 

Makalösa Manicker

Efter en kort introduktion kring tekniska system och vem Rube Goldberg var och hans koppling till Pettson och Findus, får eleverna i uppdrag att i smågrupper tillverka en Makalös Manick med målet att den ska plinga i en klocka!
Till sin hjälp har de en mängd olika materiel som t.ex. magneter, kulor, klotsar, trästavar, leksaksbilar, snören, tejp, rör, trälister, kaplastavar, hinkar mm osv och såklart sin fantasi och sina kompisar!

 

Bygg ett larm

Vi pratar om vad teknik är för något. Vad har vi för tekniska lösningar i hemmet? Vi utmanar eleverna med att bygga ett larm till ett litet hus.

 

Titta vi flyger

Vi börjar med en tillbakablick i flyghistorien där vi möter Bröderna Wright, Otto Lilienthal, Carl Cederström och Charles Lindbergh mfl. Eleverna får sedan en uppgift att bygga ett flygplan som ska glidflyga så långt som möjligt.

Rulla till toppen