Biologi gymnasiet

Rädda Nemo – kvävets kretslopp

Kvävets kretslopp är inte helt lätt att få elever att inse betydelsen av i undervisningssammanhang.
I Fenomenmagasinets stora korallrevsakvarium simmar clownfisken som i tecknad version blivit en av Disneyproduktionens stora succéer.
På Fenomenmagasinet slipper ”Nemo” rovfiskar, men trots det finns ett ständigt hot mot deras liv i form av ammoniak, nitrit och nitrat. Kvävehaltiga produkter som skapas genom fiskens egen ämnesomsättning och måste bort ur systemet innan en akut förgiftning uppstår.
Eleverna får mäta en mängd olika parametrar och föreslå en åtgärdsplan för att rädda Nemo. Då akvariet är ett artificiellt system hänger fiskarnas liv på att ständigt kontrollera bl. a. vattenkvalité och att den tekniska utrustningen verkligen fungerar och är effektiv.

Djur i undervisning

”Levande undervisning” som fängslar eleverna är väl en ledstjärna för alla som ägnar sig åt pedagogisk verksamhet.
Att använda djur i undervisningen ger ett bestående intryck hos eleverna och berör på ett helt annat sätt än andra visualiseringsmetoder. Det finns emellertid mycket att tänka på innan man införskaffar levande organismer till ett klassrum eller en ämnesinstitution. Vad säger djurskyddslagen och vad menar man med undervisningsdjur? Vilka andra regelverk gäller? Finns det annat man bör tänka på som exempelvis allergier, miljökrav och etik?
Programmet innehåller information kring lämpliga arter, skötselinstruktioner och hur djuren kan användas i undervisningssituationer.

Darwin – flipp eller flopp!

Varför ser vi ut som gör? Vad gör en människa till människa? Vad betyder färger och former i naturen? Finns det några mönster eller linjer i virrvarret av levande organismer och var kom alla dessa ifrån?
Vad kännetecknar liv – icke liv? Kan nya egenskaper utvecklas och i så fall vad är verkningsmekanismen bakom detta?
Många av dessa frågor fängslade Charles Darwin, mannen som av många anses vara den främste av naturvetare. Andra såg honom som hycklare och direkt lögnaktig. Hur är det egentligen? Håller Darwins tankar än idag? Är detta den bästa idé som någon någonsin har haft? Programmet försöker beskriva grunddragen i Darwins evolutionslära och storheten i hans gärning.
OBS! Levande djur används i programmet.

Läskiga kryp!

Många människor bor i städer och kommer mer eller mindre aldrig i kontakt med några djur. På landsbygden får man sedan barnsben vänja sig vid både små och stora djur och därför kunde man kanske förvänta sig en något större acceptans.
I takt med att människan med teknikens hjälp fått möjlighet att färdas vart som helst i världen öppnas möjligheter att få uppleva djurgrupper som man normalt sett aldrig stöter på i sin hemmamiljö.
I massmedia framställs dessa ”farliga” djur på ett ofta överdrivet sätt för att på så sätt väcka intresse. Men hur är det egentligen? Vad är sannolikt att man skulle kunna träffa på i olika situationer och hur stora är riskerna egentligen?
Programmet handlar om spindlar, skorpioner, kackerlackor, skolopendrar, nässeldjur, ormar och annat som kan upplevas som obehagligt.
OBS! I programmet används levande djur.

Regnskogens juveler 

I ett regnskogsterrarium på Fenomenmagasinet lever ett utav världens giftigaste ryggradsdjur Phyllobates terriblis. Denna postlådegula pilgiftsgroda har ett mycket starkt gift som kallas batrachotoxin. Hur farligt är det egentligen och varför är den så giftig? Hur bildas giftet och är alla pilgiftsgrodor lika giftiga? Vad betyder deras starka färger och hur ser då andra arter ut? Vad menas med mimikry och aposematism?

Detta och mycket mer får man veta i programmet ”Regnskogens juveler” Välkommen att möta dessa fantastiska djur i verkligheten.

Giftiga djur

Hos oss på Fenomenmagasinet lever ett flertal olika djur som är giftiga.  Vi har koralldjur, paddor, grodor, scolopendrar, skorpioner, spindlar och ormar som är mer eller mindre giftiga.

Men hur bildar de sitt gift och vad använder de det till? Är giftet farligt för människor och vad gör man om man får giftet i sig. Ta chansen att få veta mer om dessa djur och att få möta dem i verkligheten. Det är inte så farligt som många tror. Kunskap och erfarenhet är Dina redskap att hantera Din eventuella rädsla.

Etologi – en liten men spännande vetenskap

Inom ämnet biologi finns ett område som kanske inte får så stort utrymme, men som ändå intresserar ett stort antal människor. Att veta hur och varför djur beter sig i olika situationer har alltid fängslat och fascinerat. De flesta beteenden kan härledas till förmågan att överleva. Det vill säga att undgå att bli uppäten samtidigt som man själv optimerar sina möjligheter hitta något att livnära sig av.

Men när man skall jämföra människa och djur blir det mycket svårare att uttala sig med någon säkerhet, speciellt när det gäller det känslomässiga planet. Med hjälp av de djur som finns på Fenomenmagasinet kan vi i alla fall lära oss lite mer om djur och deras beteenden.

Rulla till toppen