Teknik gymnasiet

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle och vad är ett hållbart samhälle?

 

De fem mäktiga maskinerna

De fem mäktiga maskinerna har funnits sedan antiken men de användes förmodligen långt innan dess. De brukar kallas för ”De mäktiga fem” och består av: kilen, hävstången, lutande planet, hjulet och skruven”. De har alla gemensamt att de sparar kraft vid arbete, man brukar säga ”det man sparar i kraft förlorar man i väg”. I detta tema kommer vi gå igenom de fem mäktiga maskinerna och sedan får eleverna en praktiskt uppgift som de ska lösa tillsammans i grupp.

 

Makalösa Manicken!

Här får eleverna en kort introduktion med hjälp av Pettson och Findus och Rube Goldberg varefter de får i uppdrag att i grupp bygga en kulbana och använda sig av principen ”kedjereaktioner” för att få en klocka att plinga. Till sin hjälp har de sin uppfinningsrikedom och kompisar samt en mängd olika materiel som t.ex. trälister, kaplastavar, träjärnväg, tejp, tyngder, magneter, snören, diverse leksaksfordon, diverse kulor, diverse rör, klotsar och brädor mm. Endast fantasin sätter gränser!

 

Titta vi flyger

Vi börjar med en tillbakablick i flyghistorien där vi möter Bröderna Wright, Otto Lilienthal, Carl Cederström och Charles Lindbergh mfl. Eleverna får sedan en uppgift att bygga ett flygplan som ska glidflyga så långt som möjligt.