Fysik förskola

Luft 

Luft finns överallt omkring oss. Vi kan inte se den rena luften – den luktar inget, men den finns där! Vad är luft? Väger luft något? Kan man känna luft? Vi visar och gör experiment med luft och får svar på våra frågor.

Ljud

Det är delvis med hjälp av hörseln som vi lär känna vår omgivning. Vi lär oss tala genom att härma det vi hör. Överallt möter vi ljud. Vad är ljud? Hur uppstår ljud? Vi visar de grundläggande egenskaperna i akustik. Eleverna kommer också få göra enkla experiment med ljud.

Ljus

Hade vi inget ljus så skulle vi inte se något men som tur är så har vi vår sol som är vår största ljuskälla. Men vad är ljus för något? Var kommer det ifrån? Vad är en skugga? Innehåller solljus olika färger? Var kommer regnbågen ifrån? Vi gör experiment med ljus som visar vad ljus är. Eleverna får också göra enkla experiment med ljus.

Vatten

Vatten är en förutsättning för liv. Utan vatten kan vi inte leva mer än ett par dagar. Vad är vatten för något och vilka egenskaper har det? Ytspänning, vad är det? Vad menas med att något är vattenlösligt? Vi visar med olika experiment vattnets egenskaper. Vi går också igenom vattnets tre olika faser; fast, flytande och gasform.

Rulla till toppen