Fysik gymnasiet

Laddat tillstånd och elektriska uppfinningar

Varför sprakar det om håret när jag tar av mig mössan? Vi berättar om statisk elektricitet. Varför lyser egentligen glödlampan och varför uppfann men inte den 600 år f.kr.? Vem var Volta och Franklin och vad gjorde de? Grundläggande elektricitet och elektricitetens historia.

Tyngd – det är tungt!

Hur gör man för att hålla balansen i skidbacken? Vad är tyngdpunkt? Vi visar och förklarar vad tyngdpunkt är.

Magnetism

Magneter har vi överallt i vårt samhälle men vad är det för osynlig kraft som kan dra till sig vissa föremål? Vi går igenom magnetismens grunder och visar olika experiment och får svar på t.ex. varför är vissa ämnen magnetiska och vissa inte? Komagneter – kan man fånga kor med dem? Eleverna kommer också få göra några experiment.

Ljus

Hade vi inget ljus så skulle vi inte se något men som tur är så har vi vår sol som är vår största ljuskälla. Men vad är ljus för något? Var kommer det ifrån? Vad är en skugga? Hur uppstår en regnbåge? Hur får man en ljusstråle att ändra riktning? Vi gör enkla optiska experiment.

Ljud

Det är delvis med hjälp av hörseln som vi lär känna vår omgivning. Vi lär oss tala genom att härma det vi hör. Överallt möter vi ljud. Vad är ljud? Hur uppstår olika sorters ljud? Vi visar grundläggande egenskaperna för akustik. Eleverna kommer också få göra experiment med ljus.

Energiomvandling

Vi pratar om visar vad energiprincipen går ut på. Vi förklarar olika energiomvandlingar t.ex. när lägesenergi omvandlas till rörelseenergi och visar experiment. Sedan får eleverna ett uppdrag som de ska lösa i grupp.

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle.

Rulla till toppen